عکاسی با دوربین یا موبایل | دو راهی انتخاب پیش روی علاقه‌مندان به عکاسی

عکاسی با دوربین یا موبایل ؟ مسئله این است

انتخاب ابزار مناسب برای عکاسی، همیشه یکی از دوراهی‌های پیش روی علاقه‌مندان به این رشته هنری خلاقانه و جذاب بوده است. ابزار مناسب را می‌توان مهمترین عامل تأثیرگذار روی کیفیت و زیبایی عکس دانست، اما کدامیک مناسب‌تر است؟ عکاسی با دوربین یا موبایل؟ برای پاسخ دادن به این سوال، ابتدا باید به بررسی ویژگی‌های مثبت و منفی هر کدام بپردازید و سپس، با توجه به اولویت‌های خود، یکی را انتخاب کنید. در ادامه به بررسی ویژگی‌ها و تفاوت‌های اساسی این دو ابزار عکاسی خواهیم پرداخت.

کیفیت در برابر راحتی

کیفیت و سهولت استفاده، بزرگترین تفاوت بین عکاسی با دوربین موبایل و دوربین دیجیتال است. موبایل شما کوچک و جمع و جور است و همیشه همراه شماست. با اینحال، یکی از بزرگترین مزایای یک دوربین DSLR، کیفیت بالای تصاویر ثبت شده است. امکان استفاده از دوربین DSLR در تلفن‌های همراه وجود ندارد و همچنین، ارائه کیفیت در حد DSLR در عکاسی با دوربین موبایل، محال است.

با اینحال، بهترین دوربین، دوربینی است که همراه شماست. اگر دوربین خود را در خانه جا گذاشته باشید، نمی‌توانید هیچ عکسی حتی بی کیفیت از لحظه مورد نظر خود ثبت کنید. این در حالی است که جا گذاشتن موبایل تقریبا محال است. یادگیری نحوه استفاده از دوربین تلفن همراه، قطعا در بهبود عکس‌های ثبت شده تأثیرگذار است. فراموش نکنید هیچکس با خریدن یک دوربین گران قیمت عکاس نمی‌شود.

بزرگترین نقطه ضعف دوربین‌های موبایل، کیفیت پایین آنهاست. با این حال، از آنجا که هدف اصلی ثبت عکس با موبایل، اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی است، این مشکل چندان بزرگ به نظر نمی‌رسد. علاوه بر این، دوربین‌های موبایلی معایب دیگری نیز دارند که اجازه نمی‌دهد زیاد به آنها اتکا کرد:

  • کنترل کمتر روی تنظیمات نور
  • توانایی ناکافی در بزرگنمایی تصویر
  • احتمال ثبت تصاویر فوق‌العاده بدون امکان چاپ کردن تصویر در ابعاد بزرگ

تأثیر اندازه سنسور هنگام عکاسی با موبایل یا دوربین

اندازه سنسور دوربین گوشی‌های هوشمند در مقایسه با دوربین‌های DSLR و دوربین‌های بدون بازتاب، بسیار کوچک است. ا ین یکی از تفاوت‌های اصلی عکاسی با دوربین و موبایل است. حتی دوربین‌های عکاسی درجه یک نیز از سنسورهای بزرگتری بهره می‌برند. البته منظور از اندازه، تعداد پیکسل‌ها نیست بلکه اندازه فیزیکی سنسور است.

اندازه سنسور دوربین گوشی‌های هوشمند در مقایسه با دوربین‌های DSLR و دوربین‌های بدون بازتاب، بسیار کوچک است.

ممکن است یک تلفن هوشمند با سنسور ۴۸ مگاپیکسلی داشته باشید، اما اندازه آن کمتر از ۵ میلی‌متر (۰٫۲ اینچ) باشد. این بدان معناست که ۴۸ میلیون پیکسل شما تنها ۰٫۸ میکرون است. در دوربین‌های DSLR یا دوربین‌های بدون بازاب با سنسور ۴۸ مگاپیکسلی، اندازه پیکسل بسیار بزرگتر است. در نتیجه، پیکسل‌ها بزرگتر هستند و بیشتر به نور پاسخ می‌دهند.

پیکسل بیشتر یعنی ثبت جزئیات بیشتر. اما اغلب این مسئله اهمیتی ندارد. اکثر عکس‌های ثبت شده با گوشی‌های هوشمند، سر از شبکه‌های اجتماعی در می‌آورند. این شبکه‌ها، عکس را تا حدود ۲ مگاپیکسل فشرده می‌کنند. بنابراین شما اطلاعاتی به ارزش ۴۶ مگاپیکسل را دور می‌ریزید.

ثبت جزئیات بیشتر با پیکسل‌های بیشتر به این معنی است که می‌توانید عکس‌های خود را در اندازه‌های بزرگتری چاپ کنید. با این حال، هنگامی که شروع به دستکاری عکس‌های ثبت شده با تلفن هوشمند می‌کنید، متوجه افت کیفیت خواهید شد. برنامه های تصویربرداری مانند Snapseed یا Afterlight می‌توانند کیفیت عکس شما را کاهش دهند. این امر زمانی آشکارتر می‌شود که تصاویر خود را فراتر از اندازه صفحه نمایش گوشی خود بزرگ کنید.

تفاوت لنز دوربین موبایل و دوربین دیجیتال

بهترین نوع لنز استفاده شده در دوربین‌های هوشمند نیز قابل مقایسه با لنز دوربین‌های DSLR یا دوربین‌های بدون بازتاب نیست. لنز دوربین‌های تلفن همراه، درست مثل سنسورهای آن‌ها بسیار کوچک است. عرض این سنسورها ۴ میلی‌متر و ضخامت آنها تنها ۰٫۲ میلی‌متر است. این امر مانع از ثبت عکس‌های با کیفیت توسط دوربین‌های موبایل می‌شود. بار دیگر برتری دوربین‌های موبایل تنها در سهولت استفاده است. به همراه داشتن گوشی موبایل خیلی ساده‌تر از حمل و نقل دوربین‌های DSLR و لنزهای بزرگنمایی متعلق به آنهاست.

بهترین نوع لنز استفاده شده در دوربین‌های هوشمند نیز قابل مقایسه با لنز دوربین‌های DSLR یا دوربین‌های بدون بازتاب نیست.

لنز دوربین‌ گوشی‌های هوشمند، معمولا از پلاستیک قالب‌گیری شده ساخته می‌شود، نه از شیشه. بسیاری از تولیدکنندگان معروف لنزهای شیشه‌ای با شرکت‌های تولید موبایل همکاری می‌کنند، اما برای ساخت لنز دوربین گوشی‌های همراه از پلاستیک فشرده استفاده می‌کنند، نه شیشه. این لنزها اغلب توسط شرکت‌های واسطه و در راستای کاهش هزینه‌ها ساخته می‌شوند و قابل مقایسه با لنز مورد استفاده در دوربین‌های دیجیتالی با کیفیت نیستند.

در کنار سنسور، لنز بیشترین تأثیر را بر کیفیت تصویر می‌گذارد. این یکی دیگر از نکات مهم در هنگام انتخاب بین عکاسی با موبایل یا دوربین است. هرچه لنز دستگاه بهتر باشد، امکان ثبت عکس‌های با کیفیت بیشتر می‌شود.

مزیت اصلی دوربین‌های DSLR و بدون بازتاب، کیفیت تصویر آنهاست. همچنین می‌توان آنها را برای فاصله کانونی متفاوت بزرگنمایی کرد یا تغییر داد.

تنظیمات لنز

هنگام استفاده از دوربین‌های دیجیتال، می‌توان همه چیز را به صورت دلخواه تنظیم کرد، از جمله وضوح تصویر، اعوجاج لنز، وینیتینگ و انحراف کروماتیک. در عکاسی با موبایل، این موارد اغلب به صورت خودکار تنظیم می‌شوند و به همین علت، تصویر با کیفیت یکسان ارائه نمی‌شود.

امکان استفاده از زوم اپتیکال یا تغییر لنز دوربین، باعث می‌شود عکاسی با دوربین دیجیتال نسبت به موبایل از انعطاف بیشتری برخوردار باشد. اکثر گوشی‌های موبایل از لنز عریض بهره می‌برند. این ویژگی زمانی که به سوژه خود نزدیک باشید، فوق‌العاده است. اما باز هم قابل مقایسه با زوم اپتیکال نیست. همچنین، استفاده از زوم دیجیتالی روی گوشی‌های هوشمند اصلا ارزش ندارد. با این کار کیفیت تصویر ثبت شده به شدت کاهش پیدا می‌کند.

پردازش تصویر در دوربین موبایل و دوربین دیجیتال

وقتی بحث کیفیت مطرح باشد، اندازه سنسور دوربین موبایل یک نقطه ضعف بزرگ است. عمق کیفیت تصویر در دوربین‌های دیجیتال، اصلا قابل مقایسه با دوربین موبایل نیست. دستکاری عکس‌های ثبت شده توسط تلفن‌های هوشمند، باعث شده تصاویر تهیه شده با این دستگاه‌ها بسیار خوب به نظر برسند، اما فراموش نکنید که این ویژگی در دوربین‌های دیجیتال نیز در خال توسعه و پیشرفت است.

عمق کیفیت تصویر در دوربین‌های دیجیتال، اصلا قابل مقایسه با دوربین موبایل نیست.

د.ربین‌های موبایلی از الگوریتم‌های پردازش تصویر بهره می‌برند تا اندازه کوچک سنسورها و لنزهای خود را جبران کنند. به این ترتیب، عکس‌ها توسط نرم‌افزار پرازش می‌شوند و نرم‏افزار بهترین تصمیم را برای ثبت عکس اتخاذ می‌کند. این کار اغلب نتایج مثبتی به همراه دارد، اما گاهی اوقات هم پاسخگو نیست.

در صورتی که نور محیط کافی نباشد، دوربین گوشی معمولا تصویر ضعیفی ثبت می‌کند. شاید زمانی که عکس را در صفحه کوچک گوشی بررسی می‌کنید کیفیت قابل قبولی داشته باشد، اما مشکلات تصویر هنگامی آشکار می‌شوند که آن را در صفحه بزرگتری به نمایش در آورید.

همچنین، در شرایط نور ضعیف، نویز دیجیتال مشکل بزرگی محسوب می‌شود. دلیل بروز این مشکل، اندازه کوچک سنسورهای دوربین موبایل است که قادر به مدیریت نور کم نیستند و در نتیجه نرم‌افزار دوربین نمی‌تواند عکس را به خوبی رندر کند.

بررسی شرایط عکاسی با موبایل یا دوربین از نقطه نظر خلاقیت

عموما، اعمال خلاقیت در عکاسی با دوربین دیجیتال ساده‌تر است. تدوربین تلفن‌های هوشمند به شکلی طراحی شده‌اند که استفاده از آنها آسان باشد و بدون بهره‌مندی دانش چندانی در زمینه عکاسی بتوان از آنها استفاده کرد. همچنین، اپلیکیشن‌های بسیاری برای فعال کردن کنترل دستی تنظیمات دوربین تلفن همراه وجود دارد که استفاده از آنها معمولا بسیار ساده است.

کنترل تنظیمات دوربین دیجیتال، معمولا خیلی سخت‌تر از دوربین موبایل است.

کنترل تنظیمات دوربین دیجیتال، معمولا خیلی سخت‌تر از دوربین موبایل است. با این حال، استفاده از دوربین‌های پیشرفته برای عکاسانی که می‌خواهند کنترل بیشتری داشته باشند، مناسب‏تر و همچنین لذت‌بخش‌تر است. در دوربین‌های ارزان قیمت، برای استفاده از مواردی مانند نوردهی و تراز سفیدی، باید منوی تنظیمات دوربین را جستجو کرد. در عین حال، دوربین‌های باکیفیت‌تر از تنظیمات خارجی بیشتری برخوردار هستند و تنظیم دستی آنها ساده‌تر و سریعتر است.

یکی از تأثیرگذارترین عوامل در عکاسی با موبایل یا دوربین، هیچ ربطی به تکنولوژی به کار رفته در این دوربین‌ها ندارد. عکس ثبت شده توسط موبایل، معمولا برای اشتراک گذاری روی شبکه‌های اجتماعی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما استفاده از دوربین‌های دیجیتال، نیازمند تمرکز و خلاقیت بیشتری است. برای استفاده درست از دوربین دیجیتال، باید زمان نسبتا زیادی صرف کرد و خلاقانه فکر کرد. به همین دلیل، عکس ثبت شده توسط این گونه دوربین‌ها معمولا نسبت به عکس‌های ثبت شده با موبایل از کیفیت بالاتری برخوردارند.

استفاده از فیلتر عکس در عکاسی با موبایل

حتی در شرایط نوری مناسب، استفاده از فیلتر عکس برای عکس‌های ثبت شده با موبایل، باعث کاهش کیفیت عکس می‌شود. هرچند، استفاده از فیلترهای کوچک تأثیر منفی کمتری روی کیفیت تصویر ثبت شده می‌گذارد. این کار زمانی که محیط از نور کافی بهره‌مند نیست، تأثیر منفی بیشتری دارد.

تأثیر نور در عکاسی

نور کافی در عکاسی با موبایل و دوربین، اساس کار است. بدون نور، نمی‌توان عکس گرفت. هرچه نور کمتر باشد، ثبت عکس‌های با کیفیت دشوارتر می‌شود. وقتی نور کم باشد، حتی چشم انسان قدرت دید خود را به شکل قابل توجهی از دست می‌دهد.

سنسورهای بزرگ، تنظیمات ISO باکیفیت و نرم‌افزارهای پیشرفته، از جمله عواملی هستند که به بهبود تصویر ثبت شده با نور کم کمک می‌کنند. نور پس زمینه نامناسب، یکی از بدترین شرایط نوری برای عکاسی است. زیاد بودن نور پس زمینه سوژه، اغلب نور سنج دوربین را فریب می‌دهد و ممکن است سوژه خیلی تاریک به نظر برسد.

نور کافی در عکاسی با موبایل و دوربین، اساس کار است.

تنظیم نوردهی هم در دوربین موبایل و هم در دوربین‌های دیجیتال ممکن است، اما انجام آن در دوربین‌های DSLR و بدون بازتاب، ساده‌تر است. در صورت نیاز، باید تنظیم خودکار دستگاه را نادیده گرفت و نوردهی را به صورت دستی تنظیم کرد. همچنین اگر تنظیمات دوربین روی یکی از حالت‌های خودکار تنظیم شده باشند، می‌توان از تنظیمات جبران نوردهی استفاده کرد.

تنظیمات جبران نور پس زمینه روی گوشی‌های هوشمند امکان‌پذیر است، اما اغلب منجر به کاهش کیفیت تصویر می‌شود. برای انجام این کار روی اکثر گوشی‌های هوشمند، کافیست انگشت خود را روی نقطه‌ مورد نظر نگه دارید تا دوربین به صورت خودکار روی آن نقطه فوکوس کند. در این صورت، یک نوار لغزنده روی صفحه گوشی ظاهر می‌شود که به وسیله آن می‌توانید نور نقطه مورد نظر را به صورت دلخواه تنظیم کنید.

کنترل نوردهی دوربین گوشی از این طریق، ممکن است به معنی تغییر ISO یا سرعت شاتر باشد. ISO بالاتر به معنی نویز دیجیتالی بیشتر و افت کیفیت است. اگر در هنگام عکاسی گوشی خود را کاملاً ثابت نگه ندارید،سرعت شاتر پایین ممکن است منجر به تار شدن تصویر شود. دوربین‌های دیجیتال با سنسورهای بزرگ و لنزهای با کیفیت، در شرایط نور ضعیف بهتر عمل می‌کنند.

هرچه نور کمتر باشد، ثبت عکس‌های با کیفیت دشوارتر می‌شود.

ایجاد پس‌زمینه نرم و مناسب

دوربین‌های دیجیتال نسبت به دوربین موبایل، پس‌زمینه نرم‌تر و بهتری ارائه می‌دهند. دلیل این امر نیز برخورداری از سنسورهای بزرگتر و لنزهای با کیفیت‌تر است. دوربین‌های موبایل که سنسورهای کوچکی دارند، قادر نیستند پس زمینه تصاویر را مانند دوربین‌های دیجیتال، زیبا و شفاف ثبت کنند.

برای دستکاری عکس‌های ثبت شده توسط دوربین گوشی‌های هوشمند به منظور بهبود تصویر پس‌زمینه، باید از ترکیب لنز و نرم‌افزار کمک گرفت. دوربین تک لنزی گوگل پیکسل قادر است چنین تأثیری ایجاد کند. با این حال، نتایج به دست آمده از آیفون چندان دلگرم کننده نیستند. این فناوری همچنان نیاز به توسعه و پیشرفت دارد.

دوربین‌های دیجیتال که سنسورهای بزرگتری دارند، می‌توانند این نوع تصاویر را با استفاده از یک لنز و بدون نیاز به نرم‌افزار ثبت کنند.یکی دیگر از مزایایی عکاسی با دوربین نسبت به موبایل در این زمینه، میفیت لنز است. لنز دوربین دیجیتال به اندازه لنز گوشی‌های هوشمند، محدودیت کمتری دارد. چه در دوربین‌های دیجیتال و چه در دوربین‌های موبایل، هرچه لنز عریض‌تر باشد، ثبت پس زمینه مناسب دشوارتر می‌شود. همچنین، اگر حداکثر دریچه دیافراگم روی لنز عریض‌تر باشد، ثبت پس‌زمینه نرم و مناسب، ساده‌تر می‌شود.

برای دستکاری عکس‌های ثبت شده توسط دوربین گوشی‌های هوشمند به منظور بهبود تصویر پس‌زمینه، باید از ترکیب لنز و نرم‌افزار کمک گرفت.

محدودیت‌های فنی عکاسی با موبایل

تلفن‌های هوشمند برای عکاسی طراحی نشده‌اند اما ویژگی‌های متنوعی دارند. از آنجا که این دستگاه‌ها معمولا باریک طراحی می‌شوند، شامل محدودیت‌های فنی متعددی می‌شوند. اکثریت قریب به اتفاق تلفن‌های هوشمند، زوم اپتیکال ندارند. هرچند در صورت ثابت نگه داشتن موبایل ممکن است عکس واضحی ثبت شود، اما تلفن‌های هوشمند معمولا از فناوری زوم دیجیتال بهره می‌برند و همین امر باعث افت کیفیت تصویر زوم شده می‌شود.

همچنین، تلفن‌های هوشمند به زمان خاصی برای ثبت و ذخیره تصویر نیاز دارند که روی کیفیت عکس‌های فوری تأثیرگذار است. دوربین‌های دیجیتال از نظر سرعت، دارای برتری هستند. همچنین، همه پرچمداران تلفن‌های هوشمند از تثبیت کننده تصویر برخوردار نیستند. تثبیت کننده تصویر نه تنها هنگام عکاسی در نور کم، بلکه هنگام عکاسی با دست باز که معمولا در عکاسی با تلفن هوشمند مورد استفاده قرار می‌گیرد، مزیت محسوب می‌شود.

کاربردهای دوربین موبایل و دوربین دیجیتال

اگر به تفاوت عکاسی با دوربین یا موبایل فکر می‌کنید، باید این نکته را در نظر داشته باشید که هر دو تکنولوژی با سرعت فزاینده‌ای در حال پیشرفت هستند. هرچه گوشی‌های هوشمند بیشتر پیشرفت می‌کنند، دوربین‌های دیجیتال نیز با بیشتر توسعه پیدا می‌کنند، اما اگر واقعا به دنبال لذت بردن از عکاسی هستید، باید یک دوربین دیجیتال تهیه کنید.

اگر واقعا به دنبال لذت بردن از عکاسی هستید، باید یک دوربین دیجیتال تهیه کنید.

امروزه تب عکاسی بیش از هر دوره دیگری فراگیر شده است. اکثر عکاسان مبتدی از دوربین گوشی‌های هوشمند خود راضی هستند زیرا مدیریت و نیز حمل و نقل ان آسان‌تر است. همچنین هنگام استفاده از تلفن همراه، دوربین شما در هر زمانی و در هر شرایطی در دسترس شماست. اما از نظر حرفه‌ای‌ترها، دوربین تلفن هوشمند نسبت به دوربین دیجیتال، محدود است. این افراد لذت واقعی عکاسی را تنها با استفاده از دوربین‌های واقعی تجربه می‌کنند. با اینحال، دوربین‌های دیجیتال نیز عاری از مشکل نیستند.

دوربین تلفن همراه برای ثبت عکس‌های فوری طراحی شده است و اصلی‌ترین دلیلی که این نوع دوربین‌ها پر کاربردتر از دوربین‌های DSLR یا بدون بازتاب هستند، سهولت استفاده از آنهاست. با وجود اینکه به خصوص طی سالهای اخیر، تکنولوژی دوربین گوشی‌های هوشمند پیشرفت چشمگیری داشته است، این دوربین‌ها قادر به ارائه کیفیت مشابه به دوربین‌های دیجیتال نیستند و عکاسی با آنها حس خلاقیت کاربران حرفه‌ای و علاقه‌مندان پرشور عکاسی را ارضا نمی‌کند.

درست است که استفاده از دوربین دیجیتال نسبت به دوربین موبایل نیازمند صرف هزینه و زمان بیشتری است، اما نتایج به دست آمده از این روش بسیار ارزشمند هستند. همچنین، تسلط داشتن به عکاسی با یک دوربین واقعی، تجربه بی‌نظیری را برای شما رقم می‌زند.

تلفیق فناوری و مهارت

سهولت استفاده از تلفن‌های همراه، به این معناست که یادگیری عکاسی با آنها مسلما از ارزش بالایی برخوردار است. با اینحال، کیفیت تصاویر ثبت شده با دوربین دیجیتال، باعث می‌شود وقتی متعهد می‌شوید نحوه استفاده از آن را فرا بگیرید، احساس رضایت بیشتری خواهید داشت.

با همه این حرف‌ها، تهیه دوربین مناسب و عدم استفاده صحیح از آن، کای بیهوده‌ای است. بسیاری از مردم، پس از خرید دوربین به دفترچه راهنمای آن نگاه می‌کنند و سپس آن را رها می‌کنند. در نتیجه، مدتی بعد متوجه می‌شوند که دوربین گران قیمتشان گوشه کمد خاک می‌خورد. یادگرفتن ریزه‌کاری‌های عکاسی با دوربین دیجیتال، به زمان و حوصله نیاز دارد، اما بسیار لذتبخش است. بنابراین بهتر است وقت بگذارید و نحوه عملکرد دوربین خود را کاملا یاد بگیرید.

با همه این حرف‌ها، تهیه دوربین مناسب و عدم استفاده صحیح از آن، کای بیهوده‌ای است.

روش کارکردن صحیح با دوربین خود را بیاموزید

عکاسی نیز مانند هر نوع عمل خلاقانه دیگری، نیازمند مطالعه و تمرین است. برای تبدیل شدن به یک عکاس خوب، فارغ از اینکه با موبایل عکاسی می‌کنید یا دوربین، باید به یادگیری اصول عکاسی متعهد باشید. اگر قصد دارید به جای عکاسی در اوقات فراغت، به یک عکاس حرفه‌ای تبدیل شوید، باید مطالعه کنید و از دوربین‌های خوب استفاده کنید. همچنین، برای تسلط به دوربین، ابتدا باید روی پرورش خلاقیت‌های خود کار کنید. به طور کلی توصیه می‌شود اگر علاقه زیادی به عکاسی دارید و قصد پیشرفت در این حوزه را دارید، حتما از دوربین‌های با کیفیت استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
سیاه سفید
تجهیزات تولیدمحتوا  
ورود با ایمیل